26.11.11

Hommikusöök pulmalauas

Asutasin end hommikusöögile ja randa, kui me hütila emafiguur Sheila ütles, et kohe lähme pulma ja kell üks saame köögi juures kokku, kui ma tahan minna. Et ärgu ma muretsegu - pulmas saab süüa ja kell pole veel üks.
Muidugi, kell oli vaid12.57. Nii et elus tuli siis väga kiiresti ette olukord, kui kutsutakse veel lühema etteteatamisajaga kui oma oma lihane vend seda tegi.
„Hm, siis peaks ju pika seeliku selga panema?“ Mul oli lühike teksaseelik ja maika, pea veel dušist märg, nägu pundunud nagu ikka kuumas magades.
„Ei ole hullu, sa oled turist. Õlad võiks siiski ära katta.“

Mõtlesin Bali matusetseremoonia peale, mis oli pikk ja rahvarohke ning valmistusin mentaalselt loobuma oma visiidi esimest rannapäevast. Aah, saaks lõpuks vähemalt pläturandigi!
Malaisia pulmakommetest ei olnud niisiis üldse mingit aimu. Nii palju öeldi, et pruutpaarile kingitakse ja raha ümbrik on Illimari käes (see eesti poiss siin). Viiest ringitist piisavat.
Kohale jõudes jäi mulje, et oleme väga oodatud. Lahkelt viibati buffeelaua juurde ja juhatati lauda.
Pakuti kahte sorti riisi, looma- ja kanaliha, kapsast ja üks karri moodi roog oli ka. Joogiks vett ja magusat morssi. Külalised vitsutasid ikka mehiselt. Pakun, et kohal oli umbes sadakond inimest. Naised olid peenemad riided selga ajanud, meesterahvad olid nagu ikka.

Hõbedases rüüs peigmees lonkis ringi, kimus suitsu ja võttis õnnitlusi vastu. Turistide rõõmuks otsis Sheila ka pruudi üles.
Pruut oli selline hästi malbeke ja meik tugev nagu lavagrimm.
Igale külalisele anti tänukingitus, kus koosnes küpsisest, tarretisest, pähkleist ja kalasnäkist. Kadri rääkis, et tema oli kord saanud ka näiteks keedetud muna.
Kõht täis ja kojuminek. Alla tunni kestis see kõik.

Küsisin Sheilalt, kas pulmasid on siin tihti ja ta vastas, et ta eriti käi, sest enamasti pakutakse liha, mida ta ei söö, aga seekord oli juurikaid ka.

Päeva peale sain nii palju targemaks, et malaisia pulm tähendabki mitmepäevast söömingut, üks päev näiteks pruudi, teine peiu kodus. Pruutpaar ise ei pruugi kogu aeg kohal olla, aga kogu küla voorib läbi.
/tiu/

Kommentaare ei ole: