16.3.11

Määd

Ükskord käisin ühe limpsi promoüritusel, kus Emil Rutiku viskas mikrofoni nina alla:
„Mis on sinu unistuste reisisihtkoht?“
Ütlesin, et Uus-Meremaa. Tundus olevat hea turvaline vastus - piisavalt kauge, eksootiline, tundmatu.


Juba lennukist avanes selline vaade, et meie, lauge maa lapsed, ajasime silmad punni. Maastik, mida kunagi varem polnud näinud.
Teisel päeval saad aru, et mäed on toredad küll, aga kiviviskemaa läbimiseks kulub neli tundi. Ja läbida oli meil vaja tohutult. Magasin seda sõiduväsimust hiljem päevade ja ööde kaupa välja.

Lahkusime Sydneyst neljapäeva hommikul ja Melbourne'is olin ma kolmapäeva hommikul. Selle aja sisse mahtusid nii põhja- kui lõunasaar ehk siis tuhandeid kilomeetreid lennuki, auto ja laevaga. Christchurch-Timaru-Queenstown-Blenheim-Picton-Wellington-Auckland.
Unistasin hommikust, mis ei algaks kottide pakkimisega.

Uus-Meremaa on igavene lahmakas, aga seal elab ainult 4,4 miljonit inimest (ja 40 miljonit lammast). Mis tähendab, et suursugustel mägedel on küllaga laiutamisruumi. Järved ja jõed on karged ja sinised.

Mis mulle meeldis? Ennekõike vaikus. Ei mingit džunglisirinat ja konnakorinat. Lihtsalt rahustav-rahustav vaikus ja puhas õhk. Kõik on selge. Passiks tundide kaupa kuskil mägijões ja kujutaks ette, et püüan kala.

Ja selle looduse vahel on veinikeldrid ja mõnusad väikesed linnad. Kuigi enamasti valitseb fish&chips ja burger, leidub nii häid toidu-, veini- ja kohvikohti, et sõnad saavad otsa. Tegelikult mul polegi Uus-Meremaa kirjeldamiseks sõnu, sest vaatepildid ja maitsed olid nii intensiivsed.

Mingis mõttes on meenutas Uus-Meremaa Eestit: jahe ilm, auklikud teed, jörjenitega iluaiad, sügistkuulutavad pihlapuud, veidi tahumatud inimesed. Aga see võis olla ka koduigatsuslik pettekujutelm.

Räägitakse, et kui austraallased tunduvad sõbralikud, siis uusmeremaalaste puhul korruta see kümnega. Mu arust on lihtsad ja siirad. No ja see nende inglise keel muidugi.... E muutub I-ks ja I kohta öeldakse E jne. Pole ime, et praamis puudus deck six.

Teisalt on Uus-Meremaa nagu keskealistele USA turistidele mõeldud looduspark, kallis ja turvaliselt ürgne. Kõigi maailma matkavarustusetootjate välidemonstratsioon.

Mul on Uus-Meremaaga omad plaanid, mis on muidugi natuke arutu; ei ole maailmas palju kaugemaid kohti, kuhu Eestist annab minna.














Kommentaare ei ole: