4.3.14

Kopi luwak - müüdid ja tegelikkus*

Kopi luwak on (kuri)kuulus indoneesia kassikakakohv, mida peetakse kas maailma eksklusiivseimaks ja kalleimaks kohviks või ülehinnatud loomapiinamiseks, mille maitse on sitt mis sitt.
Erilisus seisneb selles, et kohvioad on läbinud tsiibetkassi seedetrakti.
Vihmametsas elav tsiibetkass (indoneesia keeles luwak) on häbelik ja üksildane ööloom, kes lisaks puuviljadele armastab süüa kohvipuu vilju ja nii luusib ta kohviistandustes ringi. Kusjuures alustab ta kõige parematest kohvimarjadest. Jagu saab ta pehmest osast, luuvilja seemned ehk kohvioad aga ära ei seedi ja väljuvad organismist. Seedetaktis toimunud keemilised reaktsioonid on oma töö teinud ja andnud kohvile ainulaadse maitse. Töölised korjavad junnid kokku, need pestakse ja töödeldakse nagu ikka kohvi. 
Selge see, et selline metsik tehnoloogia on aeglane, keeruline, kallis ja mis iganes. Mis on viinud selleni, et tsiibetkassid on puuri pistetud ja midagi loomulikku selles protsessis enam ei ole.
Ja ka pärast seda jääb õhku küsimus, kas tegu on tõesti kassikakakohviga või on midagi muud selle pähe müüdud. Internet kubiseb artiklitest, mis sel või teisel põhjusel kopi luwak' eest hoiatavad.
Me sattusime RafflesiaLuwak Coffee röstikotta Bukittinggi lähedal. Pisike kodukohvikoda, mida vedas üks agar kohalik proua Balil elava austraallasest äripartneriga.
Ta tegi meile korraliku Powerpoint-esitluse ja näitas patakat kvaliteedisertifikaate. Et kõik on väga orgaaniline ja aus. Leidsin Rafflesia Luwak Coffee ka eetiliste kopi luwak' tootjate nimekirjast.
Esiplaanil küpsised, mida me kaneeliga sõime. 
See kohalik proua oli väga sümpaatne. Selline emantsipeerunud naine, kes sihiteadlikult andis tööd ümbruskonna naistele. Hiljem rääkis giid, et proual oli olnud välismaalasest kavaler, kuna aga tema isa oli kõrge vaimulik, siis abielluda ei tohtinud. Nüüd elab oma vana emaga ja on tööle pühendunud.  
Sumatra stiilis kohvi valmistamine on väga lihtne: kalla tassi kuum vesi, sega hulka teelusikatäis kohvipuru ning lase kaane all kolm minutit seista.
Maitse on väga mahe, muud ei oska pärast esimest tassi öelda.
Polegi vist häda, mille vastu kohv ei aitaks: hoiab ära suhkruhaigust ja sapikivide teket, vähendab südamehaiguste riski, kaitseb nahka ja hambaid. päästab migreenist ning annab energiat. Kohv joodud, demonstreeriti kohvipuru nahkakoorivat ja -pehmendavat mõju.
Netist võib kopi luwak' kohta leida igasugu numbreid à la 36 eurot tass ja 550 eur/kg. Kui neid nullidega ruupiaid tõlkida, siis maksis tass kohvi 1,25 eurot, 100 grammi ube või kohvipuru 12,50 ning kilogramm 125 euri.   
Hinnakirja peal on näidisjunnid.
Iga sajagrammise kohviostuga kaasneb kaneelipakike. Logo ja plastiksangadega kilekotti lipsavad ka värviline voldik, visiitkaart, loetelu kohvi tervistavatest omadustest ja kvaliteedisertifikaat. Lisaks saame kingituseks moeka kaelakoti, millesarnastesse kassikakat kogutakse (vaadake seda alguse videot).
Tõde on selles, mida sa usud, ja ma tahan kogetu põhjal uskuda, et saime maitsta seda kõige ausamat ja tõelisemat kassikakakohvi.

* selline võiks olla üks Sumatra abiturientide küpsuskirjandi teemadest.

Kommentaare ei ole: