4.11.09

Kolm p2eva puu otsas

Ettevalmistused Houayxays
2.-4. novembriks oli meil plaanitud Bokeo rahvuspargi kylastus, 3 p2eva ahvielu.
Seda asja on Tiiu kartnud juba pool aastat - k6rgus, kiirus, trossid - mis saaks veel hullemat v2lja m6elda? Lohutus muidugi see, et vaevalt Laose riik saab oma majanduse huvides lubada, et turist kukub puu otsast alla.
Vastukaaluks aga j2lle, et isegi Viikna karussell l2ks p6lema....
Igatahes - kui sa j6uad retke korraldavasse kontorisse, selgub 1) asi maksab kaks korda rohkem; 2) varustuse loetelu on ulmeline.
Nii l2ks kolme p2eva jaoks koti pakkimine palju keerulisemaks kui kuue kuu jaoks.
1) s22set6rje - olemas.
2) matkasaapad - milleks need veel?
3) pikad varrukad - Tiiu viskas just oma Helsingi jaoks v6etud kampsuni 2ra. Kilekad on olemas. Kadri soetas seks puhuks kaltsukast 80 krooni eest sellise musta kileka, et mustab.
4) pikad sokid ja v2lgumihkel kaanide vastu - lennukis jagatud sokid l2hevad k2iku. Tiiu idee on panna k6igepealt jalga kilekott, siis lennukisokk ja otsa sandaal.
5) taskulambid - kykloopidega oleme eeskujulikult varustatud.
6) v2ike seljakott - Kadril on... khmm... sussikott. Viljandi folgi oma.
7) kindad trosside jaoks - aga k2tte saab panna ju ka sokid?
8) veepudel - ok.
9) vihmakindel riietus - nii ja naa.

Kohapeal
2ratus kell 7. Aga kell 6 tuleb 6uest j22tiseauto h22lt. Ametlik 2ratus? Igatahes hakkavad k6ike oma v6rre k2ima n6ksutama ja 2risid ajama.
Muidugi l2ks meil kiireks. Looduspargi byroo juurde j6udes ohkame kergendatult - keegi pole matkasaabastega. Kella edeneses hakkavad pl2tuinimesed kaduma, asemel tulevad AINULT matkasaapad.
Ainult yks austraallane, K6ndiv Pohmell, tuli kummikotadega.
No ei olnud hea tunne... Kui Hollandi tydruk hoiatas, et vetsus on kohutav hais, hakkas v2he kergem tunne - 6ige ida-eurooplane ei j22 kuskil h2tta.
8.30 hakkasime 2 dzhiibiga teekonda l2bi kylade, j6e ja dzhungli.
Meie juht, Lao McGuiver ei kohkunud millegi ees.
Kui teel oli bambus, haaras ta matsheete, ja tegi tshahh-tshahh tee vabaks.
Kohale j6udes armu ei antud - kohe metsa poole. Giidid oma varbavahepl2tudega ees, meie kolmekesi sandaalides kohe kannul, siis matkasaapasellid. K6ige praktilisem kaasav6etud asi oli muideks lehvik. Tee dzhunglisse n2gi v2lja nagu RMK metsarada - astmedega! N2gime vihmaussi ja k2nnuseent.
Lisaks k6huvaluvastast juurikat,88sel helendavaid seeni,liimipuud, kohalikke hapuoblikaid jne.
Jackpoti v6itis ameeriklane Matt, kes sai kaani kylge (kaanid muide on ka kuival maal) ja n2gi ahvi pealage.

Liikumine dzhungli kohal toimus m88da trosse - vaadake videosid. U 150 k6rgusel ja pikemad otsad yle poole kilomeetri.

Sellega said hakkama nii Tiiu kui 70aastased saksa pension2rid. Kokku oli me grupis 13 inimest, kes elasid siis kolmes eri puumajas.
Esimese p2eva 6htu oma puu otsas tshillides oli kyll muretu tunne.. a ju on need maod ja kaanid j2rgmiseks p2evaks j2etud. Giid enne seletas, et tema n2eb iga kord suuremat v6i v2iksemat, myrgisemat v6i v2hemmyrgist madu.
H2da oli muidugi selles, et oma "koju" j6udsime juba pool 2 p2eval ja sellega oli ametlik programm otsas seks p2evaks. Mida teha ylej22nud 15 tunniga, mis oli 2ratuseni j22nud?!
Meiega koos olid puu otsas onnis veel austraallane Chris ja ameeriklane Matt, mitte just k6ike suuremad showmehed. Raamatuid polnud kaasas, isegi rists6na j2ttis Tiiu suure vihma kartuses koju (p2ike siras muidugi k6ik need p2evad).
No ja siis tualett asus paar astet k6rgemal platvormil, nii et k6ik, mis sealt alla voolas, oli n2ha... Ja dush ja priimus olid olemas. K6ik see u 70 meetri k6rgusel on v2ga lahe elamus. Ja muidugi vaade!
Tegemist on ikka majaga, mille ehituseks kulub umbes aasta. Ja siis sa oled seal v6rkkiiges ja kuulad dzhunglih22li. Linnapoisid olid ysna 2revil. Kas giidid tulevad meile kell 6 hommikul j2rgi v6i j22megi sinna s88daks? Tagasi ju ka ei oska minna.
Kuna pimedaks l2ks juba kuue paiku 6htul, magasime juba tunni aja p2rast. Eriti m6nus oli siis, kui kogu elamine oli kolme eesti muti p2ralt. Mitte et me yksi oleks osanud koju tulla - kogu maailma rahvad yhinesid, et eesti tydrukud kaotsi ei l2heks (Londoni tydruku s6ber oli kaheks p2evaks dzhunglisse 2ra eksinud).

Giidid olid h2sti toredad - v2ga hea inglise keelega, iroonilise huumorimeelega ja uudishimulikud kylapoisid. Nagu nad ameeriklasele seletasid: t2na te kyll loomi ei n2inud, aga homme n2ete s22ski, kaane ja v6ib-olla liblikat. Kogu retke m6te on siis n2ha giboni ahve ja kuulda nende laulu.
Giid Max n2iteks n2gi v2lja nagu poisike, aga selgus, et 19aastasena on ta juba uhke perepea ja 2kuuse tytre isa. Lao inimesed abielluvad noorelt, 14-16aastaselt.

J2rgmise p2eva hommikul oli giid kell 6 platsis ja kahe minutiga libistasime end juba giboneid otsima. Ei n2inud ega kuulnud midagi. Kogu p2eva liuglesime m88da dzhunglit. Vahepeal olid s88gikorrad, yks neist luksuspuumajas, kui on muide p2ikesepaneeli abil ka elekter sees. P2ikesepaneelid olid muide tolmustes ja ydini vaesestes lao kylades t2iesti tavaline vaatepilt.
Puumajas nr 1 elas aga n2iteks v2ike kiisu.

P2ris vigastusteta me siiski ei p22senud - Kats pidurdas end mingi okkalise puuga; tulemus - okkad k2es. Tiiu s6itis majja sisse - tulemus marrastused ja sinikad. Marrastada sai ka Kadri ja hollandi tydruk.

Elamusi on meeletult, a lihtsalt ei j6ua kirja panna, no v2ga 2ge ikka! Pealegi ei ole Laose internet t2na ennast parimast kyljest n2idanud ja kell on pool 11 6htul. Dzunglieestlased peaks juba ammu magama. Head 88d!

Homme alustame kahep2evast paadis6itu Luang Prabangi, mille hankis meile giid Toun.

Videod Youtubes:
Kats lennus - http://www.youtube.com/watch?v=9xrjTUhcn8I
Maja nr yks - http://www.youtube.com/watch?v=tLIkJB1hPkc
Tiiu maandub (liiga vara muidugi:) - http://www.youtube.com/watch?v=MnOjdgfkxGo
Matka l6pp ja k6ige popima soenguga giid n2itab oma oskusi -
http://www.youtube.com/watch?v=jW9FbzbhVqo

Pildimaterjali ka:

Taist Laosesse.



Teel dzhunglisse.

Kadri tuleb.
P2rast dushi kodus puu otsas.
Kadri ja kylalapsed.

2 kommentaari:

goodmoodzoo ütles ...

Tahan ka metamorfoosi ahviks ja lillekeseks! Kallid ja paid siitpoolt!

Magnus ütles ...

Päris äge trollibussi hääl on sellel köisraudteel :)